Vil du få ret eller vil du være lykkelig? - Ligeværdighed i Hverdagen
Opfølgning af tidligere indlæg om ligeværdighed og dets mulighed for at skabe kontakt og vækst når vi oplever konflikt. Denne gang dykker vi ned i, hvordan vi kan få øje på os selv, at ikke eskalere eller feje vigtige ting under tæppet og vende dem til kontaktskabende dialog der udvikler os i vores dag-til-dag interaktioner.
Ligeværdighed som værdi kan hjælpe os. Ligeværdigheden opstår i vores sprog og "mellem linjerne". At både få øje på os selv, og høre det vi måske for længe siden blevet vant til, kræver en bevidst indsats i form af reflektion og aktiv træning i det nye. Ved at vi trækker i træningstøjet og øver os i hverdagen at tale og handle ligeværdigt får vi mere berigende kontakt.
Nedenfor finder du nogle eksempler, som du måske kan genkende variationer af i dit liv? Under hver dialog får du et forslag til hvordan det kan udtrykkes uden at krænke og hvor begges værdighed bevares.
Eksempler:
Mellem barn voksen – nedladende:
- Jeg er sulten!
- Sikke noget pjat. Det er kun en time siden vi fik frokost. Du kan umuligt være sulten!
Et ligeværdigt anerkendende alternativ:
- Jeg er sulten!
- Sikke dog en appetit du har i dag. Der er først aftensmad om to timer. Der er frugt du kan spise i køkkenet.
Mellem voksne – angreb (hjemme):
- Jeg er altså træt af, at det altid er mig der laver det meste af arbejdet her hjemme. Det var ikke sådan, vi aftalte det og jeg synes at det er for dårligt at du bare lister dig udenom og forventer at jeg tager mig af det.
Et ligeværdigt ansvarligt alternativ:
- Jeg bliver nødt til at sige dig at jeg har påtaget mig meget mere af det praktiske arbejdet her hjemme end jeg kan stå inde for. Det gør mig sur og utilfreds og det vil jeg ikke mere. Derfor vil jeg snakke med dig om hvordan vi får arrangeret det på en ny måde.
Mellem voksne – forsvar (hjemme):
- Det passer ikke! Jeg laver sgu så meget jeg kan men jeg skal jo også passe mit arbejde og slappe lidt af en gang imellem.
Et ligeværdigt ansvarligt alternativ:
- Det var jeg ikke klar over… hvis jeg skal være helt ærlig har jeg ikke lagt mærke til det. At du været mere sur på mig, det har jeg til gengæld lagt mærke til. Vil du at vi taler om det nu?
Mellem voksne – offer (arbejde):
- Naturligvis skal jeg arbejde over igen. Det ser ud til, at jeg er den eneste her, der rent faktisk bryder sig om, at tingene bliver gjort, opgaverne løser jo ikke sig selv – vel?
Et ligeværdigt ansvarligt alternativ:
- Jeg har sagt ja til alt for mange opgaver og nu hænger det ikke sammen for mig mere. Jeg har ikke noget imod overarbejde en gang imellem, men ikke hver dag. Det gør mig frustreret og sur og det vil jeg ikke mere. Derfor vil jeg at vi ser på min arbejdssituation sammen og finder muligheder og løsninger til hvordan det kan hænge sammen igen.
Det handler ikke om at få lov eller ej, at få ret eller retfærdiggøre dig selv eller finde svagheder hos andre. Det handler om at føre en dialog hvor begge parter føler sig hørt og taget alvorligt. Da bliver ligeværdighed ikke blot et ord men en kvalitet i vores relationer som hjælper os at blive mere autentiske og vokse som individer, par, familie og teams.
Hvordan ser ligeværdighed ud i dine relationer?
Del gerne dine erfaringer eller tanker med os. Hvis du ønsker at udvikle dette - tilmeld dig næste uddannelse i relationskompetence. Der vil du få kunskap og værktøjer der tager dig mod mere ligeværdige, anerkendende og empatiske relationer.
PS: Husk, at forandring begynder med dig - når du flytter dig, ændres dine relationer. 🌟