Skilsmisse - Tag godt vare på din og børnenes sorg

For det meste er en skilsmisse sørgelig for mindst en af de voksne og for børn er det altid en stor sorg. Det gælder også store børn og teenagere, også når de føler stor lettelse over, at forældrene endelig tog sig sammen. Børn i alle aldre er desværre dygtige til at skjule deres sorg for forældrene og præcis derfor skal du vide, at det tager helt almindelige børn 3-4 år at komme helt ud på den anden side.

Din egen sorg kan tage lige så lang tid, men ligesom hos børn betyder det ikke altid en tydelig depressiv oplevelse døgnet rundt. Børnene leger, som de plejer og du går på arbejde og med mellemrum dukker smerten op og kræver opmærksomhed. Sorg kan hverken leges eller arbejdes væk. Sorg hverken kan eller skal afledes. Den kræver tid, eftertanke og nogen at dele den med. Det betyder, at du må sørge for, at der er tid og rum til både din og børenes sorg –også selv om du måske er forelsket eller bare som de fleste af os har lært, at børn skal skånes for sorg og andre tunge og smertefulde følelser.

Hvis du tager dig sammen hele tiden og kun tillader din sorg at komme frem, når du er alene, sender du et farligt signal til dine børn: her i familien skjuler vi vores sorg af hensyn til hinanden. Børnene opfatter det lynhurtigt og gør som forældrene og for børn er det usundt. Vi ved f.eks., at skolebørns evne til at lære falder med op til 30% i månederne efter en skilsmisse og hvis de også føler, at de må skjule deres sorg, kan det vare i flere år. Både børn og voksnes sundhed og livskvalitet påvirkes negativt af indestængt sorg og vrede.

Jo mere forældrene strides, jo mere selvoptagede er de. Det skal ikke forstås som en moralsk bebrejdelse men som en psykologisk kendsgerning. Når vi er opfyldt af store følelser som f.eks. sorg, forelskelse, vrede og bitterhed, bruger vi en stor del af vores opmærksomhed på det og bliver derfor mindre tilgængelige for andre. Børn forholder sig på to vidt forskellige måder til selv-optagede forældre: Cirka haldelen af dem tilpasser sig og trænger sig ikke på og den anden halvdel går i panik og prøver på alle måder at få opmærksomhed.

Hele problematikken omkring, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at præsentere en ny kæreste eller stifte ny familie har jeg beskrevet i min bog, Bonusforældre –muligheder og faldgruber. Det vigtigste er at huske, at du ikke må prøve at få hverken dig selv eller dit barn til at glemme sorgen. Når du bliver skilt, bliver dine børn ulykkelige og det er helt, som det skal være. Den er en sund reaktion og deres måde at hele sig selv på. Lad for alt i verden ikke din skyldfølelse styre dig, for du kan ikke kompensere for den smerte, I har påført jeres børn, med gaver, grænseløshed og service. Tag ansvaret og vær til rådighed for børnene og deres helt forskellige måder at sørge på. Lyt til dem, snak med dem –også om din egen sorg –og lær at leve med, at det er det eneste og bedste du kan gøre. Kan du ikke det, så find en skilsmissegruppe, som dit barn kan komme med i eller skaf professional hjælp til jer begge.

Du kan finde yderliggere indlæg på bloggen som måske kan inspirere dig til at tænke anderledes, end du ellers gør.

  1. BARNETS TARV VED SKILSMISSE - En miniguide for forældre & deres terapeuter

  2. Tag godt vare på din og børnenes sorg.

Litteraturforslag:

Jesper Juul, Kunsten at sige nej –med god samvittighed.

Jesper Juul, Bonusforældre

Karen Glistrup og Pia Olsen, Indeni mig –og i de andre. Denne perle af en billedbog hjælper både børn og voksne med at sætte ord på følelserne.

Forrige
Forrige

BEKYMRING –KÆRLIGHEDENS DEPRESSIVE UDTRYK

Næste
Næste

SKILSMISSE - Pas godt på dig selv!