Når børn bliver syge af stress – Del 2 af 3
Børn er ikke stressede, hvis ikke hele familien også er det. Det betyder bl.a. at de indbyrdes relationer i familien udsættes for langvarig eller kronisk stress og så reagerer relationerne på samme måde som vores kroppe: de bryder helt eller delvist sammen, udvikler symptomer og forhindrer os i at leve det liv vi gerne ville.
Når børn bliver syge af stress – Del 3 af 3
Stress er på vej til at blive en folkesygdom, som også rammer småfolk. Sådan er samfundet blevet og det er vi alle medansvarlige for. Det gir ikke mening at udpege nogen som specielt skyldige, men vi skal nok begynde at se på, hvordan vi hver for sig kan tage et ansvar for at sætte en ny kurs. De
Når børn bliver syge af stress
Børn reagerer som voksne på stress og af samme grund: der er opstået en kronisk ubalance mellem deres behov for at bevare deres personlige integritet og deres trang til at tilpasse sig forældrenes adfærd/omgivelsernes krav og forventninger. Når det sker over længere tid opstår en forudsigelig udvikling af signaler og symptomer.
Børns ansvar og deres bidrag til fællesskabet
Et barn eller en ung som ”rejser på fribillet” –altså ikke bidrager til fællesskabet –mister sin personlige værdighed. Konflikten opstår traditionelt I forhold til unge og en af årsagerne er netop, at forældrene ikke skelner mellem den unges ansvar for sig selv og sine egne ting og ansvaret over for fællesskabet.
BEKYMRING –KÆRLIGHEDENS DEPRESSIVE UDTRYK
Der hører en vis portion bekymring med til at have børn, men pas på den ikke bliver en livsstil. At den ikke bliver den samme gråbrune indpakning af en dybt følt kærlighed med mange flere nuancer. Ingen har glæde af bekymringen. Den er tværtimod en belastning for alle, der er tvunget til at leve i dens nærhed.
I artiklen belyser Jesper Juul problematikken og giver individ og familien forslag til hvordan man kommer det til livs.
Skilsmisse - Tag godt vare på din og børnenes sorg
Børn i alle aldre er desværre dygtige til at skjule deres sorg for forældrene og præcis derfor skal du vide, at det tager helt almindelige børn 3-4 år at komme helt ud på den anden side.
Din egen sorg kan tage lige så lang tid. Det betyder ikke altid en tydelig depressiv oplevelse døgnet rundt. Børnene leger, som de plejer og du går på arbejde og med mellemrum dukker smerten op og kræver opmærksomhed. Sorg kan hverken leges eller arbejdes væk. Sorg hverken kan eller skal afledes. Den kræver tid, eftertanke og nogen at dele den med.
SKILSMISSE - Pas godt på dig selv!
Mange af os er vokset op i familier og har gået i skoler, hvor vi ikke lærte at tage ansvaret for os selv, men for alt muligt andet. Det hævner sig, når vi kommer i alvorlige livskriser. Når man ikke har lært at tage ansvar for sine egne handlinger, reaktioner, tanker og følelser, ender man som offer for andre mennesker og det bliver man på lang sigt syg af. Dertil kommer, at det er en farlig rolle at tage med ind i nye forhold.
BARNETS TARV VED SKILSMISSE - En miniguide for forældre & deres terapeuter
En mini-guide der kalder en spade for en spade, så sarte sjæle eller folk med hang til politisk korrekthed skal nok ikke læse videre. Vi kan sande at meget rådgivning slet ikke fungerer i forhold til de meget konfliktfyldte skilsmisser. Det skyldes delvis, at rådgiverne ikke tillader sig at skære igennem og lægge deres erfaring på bordet, så her kommer Jesper Juul’s.
AGGRESSION - En nødvendig del af familielivet
Aggression er en af kærlighedens mange udtryk. Når et medlem af en familie pludselig bliver aggressiv, betyder det altså, ”Jeg oplever ikke, at jeg har den værdi for jer, som jeg ville ønske jeg havde. Jeg føler mig forkert, udenfor eller til besvær” og netop derfor er det vigtigt at byde aggressionen velkommen i familien. Hvis den ignoreres eller undertrykkes vokser den og bliver med tiden enten helt vulkansk eller bare iskold.
Ansvarlighed eller Lydighed?
Et samliv eller et samarbejde med andre mennesker, uanset alder, er ikke muligt uden konflikter. Det eneste, vi kan vælge, er, hvordan vi vil forholde os til dem, når de opstår. Det der er værd at være opmærksom på er at hvordan vi forholder os til konflikter har vi ofte lært i vores første familie, der er måske mønster vi vil ændre og lære nyt?
Selvfølelse og Selvtillid
Er det selvtillid eller selvfølelse der mangler når børn og voksne er »selviske«, »selvoptagede«, »egocentriske« eller »asociale«?
Begreberne, selvtillid og selvfølelse, bliver brugt i flæng, men forskellen imellem dem i virkeligheden temmelig stor. Er det selvbevidste, kreative og velafbalancerede medmennesker og medarbejder vi vil have så er det vigtig at vi kender forskellen og hvad vi kan gøre.
Børn – og deres forældre – har brug for lederskab!
Mistrivsel blandt unge er steget markant - børn, og forældre, har brug for lederskab